Άρθρα ιστορικού περιεχομένου για τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (C.S.A. 1861-1865) που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μου Κόκκινος Ουρανός


Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η Βίβλος που σταμάτησε την σφαίρα. Έκθεση για την Πίστη στον Αμερικάνικο ‘Εμφύλιο’ Πόλεμο


Όταν ο άνθρωπος περνά μέσα από πύρινες δοκιμασίες, στρέφεται προς την πίστη.

Κολούμπια, Νότια Καρολίνα - Η Βίβλος που κουβαλούσε ο στρατηγός Robert E. Lee το 1864, ένας σταυρός που είχε ο στρατηγός George Pickett (γνωστός για την επίθεσή του στο Gettysburg) και μια επιστολή από τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Τζέφερσον Ντέιβις στον Πάπα είναι ανάμεσα στα αντικείμενα που εκτίθενται στην Έκθεση "Through Fiery Trials: Religion in the Civil War" ("Μέσα από Πύρινους Αγώνες: Η Θρησκεία στον Εμφύλιο Πόλεμο") στο Στρατιωτικό Μουσείο και Αίθουσα Κειμηλίων της Συνομοσπονδίας.

"Όσο περισσότερο διαβάζουμε από πρώτο χέρι τα αρχεία, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε πόσο σημαντική ήταν η θρησκεία στο να στηρίξει τους ανθρώπους και να τους να τους συμφιλιώσει μετά», δήλωσε ο Επιμελητής του Μουσείου Joe Long.

Οι επισκέπτες θα βρουν, ότι όπως οι στρατιώτες που υπηρέτησαν στον πόλεμο, συνδέονται με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ανεξάρτητα από τον τόπο που γεννήθηκαν.

"Οι επισκέπτες είναι πιθανό να δουν πράγματα που τους είναι πολύ οικεία από το δικό τους θρησκευτικό υπόβαθρο ή τις εμπειρίες τους", λέει ο Λονγκ. "Και όταν διαβάσετε για το τι πέρασαν οι άνθρωποι, και πώς αντέδρασαν σε αυτά, νομίζω ότι θα βρείτε ότι υπάρχουν πολλά κοινά."

Τα αντικείμενα δεν περιορίζονται στη Νότια Καρολίνα, ή τη συνομοσπονδία. Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφήμιση της Έκθεσης δείχνει ένα καθολικό ιερέα να κηρύττει στους άνδρες της 69ης Ταξιαρχίας της Νέας Υόρκης, της περίφημης Ιρλανδικής Ταξιαρχίας.

Ο Λόγος του Θεού επίσης, ξεπέρασε τα όρια κάθε φυλής. Ο Lewis Napoleon Nelson (φωτο) ήταν ένας σκλάβος που κλήθηκε να κηρύξει σε μια στρατιωτική μονάδα Νοτίων.

"Μια μέρα, όταν ο δεν εμφανίστηκε ο καθημερινός κήρυκας, κήρυξε ένα κήρυγμα στην Έβδομη Ταξιαρχία Ιππικού του Τενεσί, που ήταν υπό την ηγεσία του Μπέντφορντ Φόρεστ", (για τον Nathan Bedford Forrest, που θεωρείται ο πρώτος ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν την εποχή της "ανασυγκρότησης" βλ. ΕΔΩ) είπε ο Λονγκ. "Στους άνδρες άρεσε τόσο πολύ, που διάλεξαν αυτόν τον σκλάβο για εφημέριό τους."

Στην Έκθεση μπορεί να δει κάποιος τα άμφια του καθολικού επισκόπου Τσάρλεστον Πάτρικ Λιντς, ο οποίος ήταν απεσταλμένος της Συνομοσπονδίας στο Βατικανό.

«Το Βατικανό ήταν η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη που ήρθε κοντά στην αναγνώριση της Συνομοσπονδίας ως νόμιμο έθνος», δήλωσε ο Λονγκ. "Λέγεται ότι ο στρατηγός Ρόμπερτ Λι, ο οποίος ήταν Επισκοπικός, κρατούσε μια φωτογραφία του Πάπα Πίου ΙΧ, λέγοντας «Αυτός είναι ο μόνος φίλος της συνομοσπονδίας στην Ευρώπη».

Η χρονικογράφος του εμφυλίου πολέμου Mary Chestnut του Camden κρατούσε επίσης μια φωτογραφία του Πάπα.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την πρώτη αγγλική μετάφραση των Εβραϊκών Γραφών.

Το Μουσείο της Συνομοσπονδίας στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια δάνεισε την αγαπημένη Βίβλο του Στρατηγού Λι για την έκθεση.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα είναι ότι έχει κάποιες σελίδες σημειωμένες στο Βιβλίο του Ιώβ», δήλωσε ο Λονγκ. «Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα που να είχε περισσότερο νόημα το 1864, από το Βιβλίο του Ιώβ».

Η Βίβλος του στρατηγού Stonewall Jackson είναι με τη μορφή δανείου από την Ιστορική Εταιρεία της Βιρτζίνια.

Αλλά η Βίβλος που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο για τον άνθρωπο που την κουβαλούσε, είναι εκείνη που ανήκει στον Walter Counts του 13ου Τάγματος Πεζικού της Νότιας Καρολίνας. Έχει μια σφαίρα σφηνωμένη σε αυτή.

«Το μόνο ερώτημα είναι εάν αυτός ο φτωχός Λουθηρανός στρατιώτης του Νότου από το Λέξινγκτον της Νότιας Καρολίνας, σκοτώθηκε και δεν γνωρίζουμε αν η Αγία Γραφή του έσωσε τελικά, τη ζωή του ή απλώς σταμάτησε μια σφαίρα από αυτές που τον σκότωσαν», δήλωσε ο Λονγκ.

Ωστόσο, ο Long θεωρεί ότι για την Βίβλο του Λι αξίζει το ταξίδι, και έχει μια ιστορία για να το αποδείξει.

«Υπήρξε ένας άνθρωπος που ήταν εδώ από το Τέξας, με τα δύο αγόρια του και είχαν περιόδευαν σε μέρη που ένας από τους προγόνους τους είχε πολεμήσει με το ιππικό στη Νότια Καρολίνα», είπε ο Λονγκ.

"Αυτός ο άνθρωπος με άκουσε να λέω ότι αυτή ήταν η Αγία Γραφή του στρατηγού Lee, και ήρθε μέχρι το μέρος μου, και με μια πολύ φυσική κίνηση, έβγαλε το καπέλο του για ένα λεπτό και στάθηκε εκεί μπροστά της. Και αυτή είναι μια εικόνα που νομίζω ότι θα μείνει ζωντανή μέσα μου. "

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου